Zácpa a její léčba
Zácpa je nepříjemný zdravotní problém. V článku se dovzíte jak by správně měla probíhat její léčba. Se zácpou jde určitě bojovat a můžete se jí nadobro zbavit.
Zácpa – problémy s vyprazďnováním stolice
Zácpa způsobuje, že se naše stolice vyprazďuje těžce. Stolice je často velmi tuhá (někdy tzv. kozí bobky). Tento problém je u lidí velmi častý, čvrtina populace má nějaké problémy se zácpou. Jako normální se ještě bere, pokud máte stolici alespoň 3x týdně. Ale většina zdravých lidí má stolici pravidelně každý den. Zácpa dokáže být hodně nepříjemná a proto si dnes povíme jak s ní můžeme bojovat a jak by měla vypadat správně její léčba.
Zácpa co vám pomůže – léčba
U krátkodobé zácpy vám mohou pomoci ještě projímadla. Ale pokud se jedná o zácpu delšího trvání, tak by jste neměli projímadla užívat. Střeva si na projímadlo zvyknou a budou ještě více liné. Co vám tedy pomůže pro odstranění vaší zácpy:
- změna stravy – přestaňte jíst jídla plné jednoduchých cukrů. Vyřaďte ze svého jídelníčku sladkosti, pečivo z bílé mouky (obyčejné rohlíky a chleba). Jezte raději sacharidy s větším obsahem vlákniny. Například celozrnné pečivo, rýže Natural, ovesné vločky, pohanka či celozrnné těstoviny (špagety, vřetena).
- dostatek vody – pijte každý den dostatek vody. Každý den minimálně 2 litry čisté vody. Ideálně voda bez bublinek.
- pohyb – pro zlepšení vyprazďování zkusete zařadit do svého života více pohybu. Pro začátek vám dobře poslouží i obyčejná chůze. Pohyb dodá aktivitu i vašim střevům.
- nezadržujte stolici – pokud se vám chce, tak běžte ihned na záchod a neodkládejte to.
Pokud vaše problémy se zácpou trvají již delší dobu, tak navštivte odborného lékaře. Který může určit přesnou přičinu vašich problémů se zácpou. Návštěvu doktora není dobré zbytečné odkládat.
Jakým potravinám se při zácpě výhýbat
Pokud trpíte zácpou, tak by jste měli vyřadit ze svého jídelníčku hlavně tyto potraviny:
- bílé pečivo – což jsou rohlíky či chleba z bílé mouky
- mléko – místo mléko pijte raději acidofilní mléko. Obsahuje prospěšné bakterie pro vaši střevní flóru.
- čokoláda a další sladkosti
Komentáře uzavřeny.